Kiszenie kapusty w przedszkolu
Kiszenie kapusty w przedszkolu
„Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec, to ci było szatkowanie!”
9 września 2019r przedszkolaki uczestniczyły w zajęciu kulinarnym – kiszona kapusta. Najpierw zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci miały okazję poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się jak dawniej kiszono kapustę. Potem przygotowały kapustę do kiszenia. Najpierw ją poszatkowały. Można zrobić to nożem lub użyć w tym celu szatkownicy i tak zrobiły to dzieci, z pomocą przybyły do nas Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Goździe. Poszatkowaną kapustę wrzuciły do przygotowanej w tym celu beczułki i każdą warstwę posypywały solą, cukrem i marchewką. Nie zapomniały o jej dokładnym ugnieceniu tak ,aż kapusta puściła sok. Oj to było trudne zadanie. Przedszkolaki wytrwale pracowały pod czujnym okiem Pań z KGW. Teraz cierpliwie czekamy , aż kapusta ukiśnie i będzie z niej smaczna surówka, pełna witaminy C.