Festiwal Europejskich Smaków
Festiwal Europejskich Smaków
10 maja 2024 roku odbył się w naszej szkole
Festiwal Europejskich Smaków w ramach obchodów Dnia Europy – 9 maja.
Wydarzenie zorganizowali opiekunowie Szkolnego Klubu Europejskiego. Mieliśmy okazję poznać dania, z których słyną poszczególne kraje naszego kontynentu, poznać przepisy ich wykonania, oryginalną nazwę… I tak, jak przystało na festiwal, wachlarz smaków był bardzo szeroki, od słodkiego po słony, od chudego po „treściwy”. Zostały zaprezentowane następujące potrawy z poszczególnych państw:
Włochy:
deser tiramisu ( przygotowała Sara Chaba) ,
pizza w trzech rodzajach z dwoma sosami, grzanki i owoce ( przygotował Jakub Cedzyński),
spaghetti bolonese ( Teodor Wiśniewski i Antoni Pulut),
calzone – rodzaj pizzy zawijanej na kształt pieroga (Maja Tomaszewska)
Niemcy:
sałatka ziemniaczana – Kartoffelsalat( klasa VI),
hamburgery – różne rodzaje – uczniowie klasy IV: Nikola Wiśniewska, Jakub Jabłoński, Jakub Chrzęszczyk, Jakub Piotrowicz,
Grecja:
sałatka grecka ( klasa III wspólnie z Wychowawcą),
deser baklava – dwa rodzaje – klasa VII wspólnie z Wychowawcą,
Polska:
pierogi z mięsem i podsmażaną cebulką (Alicja Ryczek),
zupa ogórkowa (Klara Chabik, Mikołaj Chabik),
kotleciki z piersi kurczaka (Kacper Garecki),
chlebek w jajku (Kamil Dulęba),
Anglia:
fish and chips czyli frytki ze smażoną rybą– tradycyjne danie brytyjskie ( Paweł Salwa)
Hiszpania
pierożki empanadas ( w tłumaczeniu faszerowane ciasto) – Sara Olszak
Francja
Tradycyjne francuskie śniadanie przygotowali wspólnie z Wychowawcą uczniowie klasy V:
bagietka świeża,
zapiekane grzanki – dwa rodzaje,
croissant z czekoladą,
oryginalna francuska lemoniada i kawa, sok pomarańczowy, chrupiące paluszki z ciasta francuskiego .
Autorzy dań przekazali informacje o swoich potrawach i państwach, z których się wywodzą. Wszystko wyglądało bardzo pysznie i z pewnością tak smakowało. Organizatorzy bardzo dziękują Rodzicom i Babciom uczniów za pomoc w przygotowaniu potraw, Wychowawcom poszczególnych klas za zaangażowanie.